Hvad er demens?

Det er almindeligt, at tænker på, om du er ved at blive dement.

Demens er en sygdom i din hjerne, som kommer snigende og generelt udvikler sig langsomt.
Til at starte med påvirker den kun dig og dine pårørende lidt, men efterhånden, som den udvikler sig påvirker den jeres daglig dag mere og mere. 

Foto: colourbox

Demens er en sygdom i din hjerne. Der gør, at det efterhånden bliver svære og svære for dig at klare din daglig dag, som at tage dit tøj på, sove om natten og ikke om dagen, samt selv klare at gå på toilettet.

Din hukommelse vil svækkes

De første tegn på, at du har en demenssygdom viser sig ofte ved, at du får svært ved at huske, og ved at du har svært ved at finde rundt.
Der vil ligeledes lidt efter lidt ske en ændring af din personlighed.
I starten af sygdomsforløbet vil det kun være dig eller dine nærmeste der vil kunne mærke, at din person ændre sig.

 

Din demenssygdom er enestående

Demenssygdomme udvikler sig meget forskelligt og afhænger af hvor i din hjerne sygdommen er. Den mest almindelige demenssygdom er Alzheimers sygdom, som cirka halvdelen af alle med demens har. Vaskulær demens er den næst mest hyppige demensform. 

Den langsomme sygdom

Den vil langsomt give dig flere og flere problemer med at klare simple ting. Det kan være at lave en kop kaffe, vide at det du har på fødderne er sokker – Du kan ikke finde det rigtige ordet mere, du kan ikke finde hen til bageren og tilbage til dit hjem. Du kan få svært ved at styre dine følelser og være sammen med andre mennesker, da ”Emma Gad er gået på pension”. Det hænder også, at du ikke har forståelse for, hvordan demenssygdommen påvirker din dagligdag, og du derfor ikke mener, at du har behov for hjælp.

 

Din verden skal tilpasses dig

For at du skal få den bedst mulige hverdag, skal omgivelserne omkring dig tilpasses det du kan. Derved giver det dig en god mulighed for, at fastholde hvem du er, og gøre de ting, som du stadig er i stand til.

 

Bedst mulige hverdag med demens

Det er vigtigt, at du så tidligt i sygdomsforløbet opsøger din læge. Derved kan lægen finde ud af, hvad der er årsagen til, at du har svære ved at klare din daglig dagen og har svært ved at huske. Nogle gange viser det sig, at det er en demenssygdom og andre gange er der andre årsager til det.

 

Der er hjælp at få til dig med demens og dine pårørende

Det er godt, hvis du tager kontakt til den kommunale demenskonsulent eller som det hedder her i Næstved Kommune specialist i demens og psykiatri. De vil kunne give dig og dine pårørende viden, råd og vejledning omkring demens. 

 

Mere viden om demenssygdommen

Du kan have behov for at få mere viden omkring hvad din demenssygdom er.
Det kan du få ved at gå ind på en af følgende hjemmesider  Alzheimerforeningen og Videnscenter for demens.

Du kan også downloade brochuren "De 10 advarselstegn" på følgende sprog:

Dansk, engelsk, Urdu, Farsi, Arabisk, TyrkiskSomali og Bosnisk-Kroatisk-Serbisk.

Hvis du har et barn eller barnebarn, som gerne vil vide mere om demens, så kan de læse denne Demens pjece til børn - Når du kender en der er dement, der er specielt henvendt til børn.

 

Kontakt

Center for Sundhed og Ældre
Telefon: 5588 1200

Kontakt specialisterne i demens og psykiatri

Distrikt Nord
Mette Pittelkow
Telefon: 2545 1740
E-mail:

Distrikt Syd
Betina Lassen
Telefon: 2545 0588
E-mail:

Distrikt Vest
Inge Degn Johansson
Telefon: 2545 0604
E-mail:   

Distrikt Øst
Thomas Kaae
Telefon: 29474245
E-mail:

 

Sidst opdateret den 26. november 2019